Sort Data MSFlexGrid in VB6

download (2)MSFlexGrid is an object in vb6 to show data that we set. Data that show actually can sort if we click the every column in the MSFlexGrid Object. MSFlextGrid have an function for sort the data according the column that we click. it can ascending or descending. the function is flexSortStringAscending, flexSortGenericAscending, flexSortNumericAscending and flexSortStringDescending, flexSortGenericDescending, flexSortNumericDescending.

how to use:

example :

MSFlexGrid.sort = flexSortNumericDescending (for descending)

MSFlexGrid.sort = flexSortGenericAscending (for ascending)

Iklan

Class And Object

Ada beberapa istilah dalam OOP (Pemrograman Object Oriented) dian taranya yang sangan fundamental adalah class dan object, jika kita ibaratkan class adalah sesuatu yang paling umum yang dapat di miliki sifatnya oleh sesuatu yang berbeda  akan tetapi sebenarnya sama dari segi sifat yang dimilikinya.

Contoh kasusnya sebagai berikut, kita kenal apa itu binatang. binatang memiliki kaki, mata, tempat tinggal, alat pernafasan dan  makanan. nah itu sifat secara umum yang dimiliki oleh binatang. tapi setiap binatang memiliki jumlah kaki yang berbeda, alat pernafasan yang berbeda. oleh karena itu binatag yang kita harus membuat nama dari setiap binatang itu untuk mengetahui secara detil perbedaan perbedaaan yang dimiliki oleh setiap binatang. contoh kita sebut Binatang Ayam dan Binatang Kucing. Ayam dan Kucing adalah Object yang dibuat dari class Binatang.

About SQL Experience

downloadwhen the first time I learned about SQL in my campus. I had 2 subject and 2 semester to learnd this subject that are Basis Data and Sistem Basis Data. so what I get in the subjects?

in Basis Data I learned SQL in MySql and Colaborate with PHP, as you know.. it is very very usefull when we make web aplication with have data in database that used with that aplication. all of case just select, insert, delete and create thats enaugh to make an application. I thing thats anough to be a maker of application. after that I learned Sistem Basis Data, I learned logic in SQL, use Oracle I learned created Prosedure, view, function and etc. and I think thats useless because I  never use it in out of class. but when I work it used in the logic in SQL it is usefull for a big application. so now I realise that what we learned in the class will usefull when we found the problem.

so when you think what you learned not helpfull in your life that cause you have not yet found problem who solved with the case.

so I think, learned what you get in the class seriously until you understand. beacuse sure it will help you in the future.

POSTGRE

penalaman pertama menggunakan postgre ketika mengerjakan project dari dikti yang requirement db nya pake postgree… ternyata secara sql tidak terlalu beda dengan mysql jadi tidak terlalu kesulitan padasaat itu. apalagi kalo memanfaatkan actiev ecord dari framework kebetulan ketika itu menggunakan framework CI.

masalah yang dialamai ketika menggunakan postgre dengan CI biasanya adalah ketika meload web dengan localhost maka akan memunculkan blank halaman / ga tampil apa apa :p. saya juga bingung. ternyata pada apache xampp harus ada yang di buka extension nya.

pada file xampp/php/php.ini

hapus tanda ; pada extension=php_pdo_pgsql.dll dan extension=php_pgsql.dll

nah maka bisa deh itu nongol apa aja yang udah kita buat pada web kita

 

klo mysql pake phpmyadmin, klo postgre?

klo saya pake pgadmin III, cukup bersahabat dalam segi UserInterface 🙂

nah that’s my experience using postgre